Porady/artykuły
powrótJak naturalnie wzmacniać odporność organizmu na działanie wirusów i bakterii.
Jak naturalnie wzmacniać odporność organizmu na działanie wirusów i bakterii.
Zdrowy organizm w walce z wirusami i bakteriami uruchamia układ odpornościowy – immunologiczny. W momencie, gdy do organizmu człowieka wtargną drobnoustroje chorobotwórcze budzą się limfocyty – białe ciałka krwi, które produkują przeciwciała unieszkodliwiające szkodliwe drobnoustroje.
Metody naturalnie uruchamiające do działania układ immunologiczny są bardzo różne i nie zawsze skomplikowane. Jednak działają wtedy, gdy stosujemy je systematycznie.
Należą do nich:
1.Prawidłowy rytm dobowy snu, wypoczynku i pracy.
2. Hartowanie organizmu od młodych lat.
3. Utrzymywanie odpowiedniej aktywności fizycznej.
4. Umiejętne dozowanie używek.
5. Stosowanie dobrze dobranej diety.
Rytm dobowy snu, wypoczynku i pracy.
Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Sen to ekspresowa regeneracji ciała i psychiki. Brak snu może szybciej doprowadzić do śmierci niż brak jedzenia. Już po 3–4 nieprzespanych nocach szybko spada kondycja fizyczna i psychiczna, zdolność koncentracji i słabnie pamięć. Krótko mówiąc: sen to zdrowie. Nie powinno się systematycznie „zarywać” nocy i niedosypiać, gdyż wówczas organizm jest przemęczony i podatniejszy na infekcję. Przy nieprzerywanym, głębokim śnie, wzrasta liczba limfocytów i w szyszynce wydziela się melatonina odpowiadająca za prawidłowy rytm dobowy snu. W trakcie snu powinno być w miarę cicho, gdyż szum urządzeń powoduje podwyższenie adrenaliny, co powoduje stres i obniża odporność. Życie w ciągłym napięciu, stres w pracy osłabia odporność organizmu. Dlatego należy systematycznie znaleźć czas na wyciszenie, odpoczynek i relaks – to wyraźnie poprawia odporność. Pamiętajmy, że szczery, głośny śmiech powoduje wzrost przeciwciał walczących z drobnoustrojami i jednocześnie redukuje ból. Jeśli ilość pracy nie przekracza 1/3 doby i na dodatek angażujemy się w nią czując jej sens to tylko sprzyja utrzymywaniu układu odpornościowego w dobrej kondycji.
Hartowanie organizmu
Od czasów Hipokratesa wynaleziono prosty sposób stymulacji odporności przez naprzemienny natrysk/polewanie ciepłą i zimną wodą stóp i podudzi do połowy łydek w interwale 20 sekund ciepłą wodą i 3-4 sekundy zimną wodą. Zabieg należy kończyć polewaniem wodą o temperaturze pokojowej. Na koniec można rozgrzać stopy rozgrzewającym balsam. Czynności te powtarzane systematycznie 3 razy w tygodniu dają dobre efekty wzmacniające siły obronne organizmu.
Aktywność fizyczna
Codzienny marsz przez 30 minut 3 razy w tygodniu, spacery, jazda na rowerze zmniejszają zachorowalność na infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych. Ważne, aby odpowiednio dobierać rodzaj aktywności do możliwości człowieka, uwzględniając wiek, wydolność krążeniowo-oddechową i inne aspekty zdrowotne organizmu. Jeśli przesadzimy i wysiłek będzie zbyt duży, to w mięśniach powstanie kwas mlekowy i ból w kolejnym dniu po wysiłku, natomiast odporność osłabi się. Tak się dzieje, gdyż w trakcie intensywnych ćwiczeń wytwarza się także kortyzol – hormon stresu wpływający negatywnie na układ immunologiczny człowieka. Stres jest jednym z największych wrogów odporności człowieka.
Dozowanie używek
Papierosy i alkohol to dwie główne używki niszczące witaminy, zmniejszające ich wchłanialność i osłabiające odporność. Kilka sekund od zaciągnięcia się papierosem nikotyna dociera do mózgu, wydziela się dopamina i czujemy się dobrze. Ale po godzinie obniża się poziom dopaminy i noradrenalinny, odczuwa się niepokój, sięga się po kolejnego papierosa i tak zamyka się krąg palacza. Niepokój obniża układ odpornościowy. Pamiętajmy, że bierne palenie niesie podobne skutki co aktywne palenie – to dotyczy również dzieci!
Dieta
W dobrze dobranej diecie kluczową rolę odgrywają warzywa i owoce, zawierające antyoksydanty (przeciwutleniacze) walczące z wolnymi rodnikami i jednocześnie poprawiające odporność. W diecie nie powinno zabraknąć Szpinaku, brokułów, pomidorów, papryki, marchwi, cytrusów, truskawek, czarnych porzeczek, kiszonej kapusty i ogórków – zawierają one głównie witaminy C,A,E wyraźnie wpływające na poprawę odporności i zapewnienie zdrowych jelit poprzez bakterie pro biotyczne. Istotną rolę odgrywa też miód manuka działający antybakteryjnie i zmniejszający częstość infekcji dróg oddechowych. Amerykańscy naukowcy udowodnili też stymulujące działanie na limfocyty grzybów shiitake. Wracając do rodzimych potraw: czosnek, cebula, imbir oraz domowe zupy w postaci kremów – to skarbnica poprawy działania układu immunologicznego. Czosnek należy jeść z dodatkiem tłuszczu i pietruszki – 1-2 ząbki dziennie.
Dobrze wspomagać się w okresie infekcji wirusowych żeń-szeniem pobudzającym limfocyty T i niszczącym drobnoustroje chorobotwórcze, aloesem, czystkiem i jeżówką działającymi bakteriobójczo, przeciwwirusowo, niszczą i usuwają patogeny przez makrofagi i granulocyty oraz działają stymulująco na wytwarzanie interferonu walczącego z wirusami.
Pamiętajmy też o spożywaniu witaminy D, niedobór której wpływa na łatwiejszy rozwój przeziębienia lub grypy.
Myjmy ręce i dezynfekujmy nie tylko w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje.
Systematycznie, prostymi i skutecznymi sposobami stymulujmy organizm do walki z bakteriami i wirusami!
Powodzenia!
dr n.med. Iwona Adamczak
specjalista rehabilitacji medycznej,
balneologii i medycyny fizykalnej
Klinika Zdrówko